Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

A hét bloggere: Csánk Györgyi (Csak, mert szeretem)

Dátum: 2015-02-10 / Írta: Budai István / Látták: 8304 /

1. Kérlek, mutatkozz be pár szóban az olvasóknak.

Sziasztok! Csánk Györgyi vagyok a Csak, mert szeretem blog szerzője, amit álnéven, Kovács Jankaként kezdtem el írni. Igaz időközben kiderült, hogy én állok e név mögött, de nem változtattam meg, mert blogger körökben Jankaként vésődtem be az emlékezetekbe. Budapesten élek a családommal és a lányom a legnagyobb kritikusom.

2. Mikor kezdtél blogot vezetni, és mi késztetett arra, hogy belevágj?

Ezer éve tervezgettem egy blog vezetését, de elfoglaltságaim miatt mindig halogattam, aztán egy tavaszi reggelen arra ébredtem, hogy nekem most azonnal bele kell vágnom. Ez 2012 márciusában volt.
Rengeteget főztem, és amikor a lányom kérte, hogy anya csinálj olyan padlizsánt, mint 3 hete….., na ilyenkor mindig bajban voltam, mert sosem emlékeztem arra, hogy az adott napon éppen mi került az ételbe. Ennek az az oka, hogy nem recepteket követek, hanem folyton improvizálok a konyhában, ami azt jelenti, hogy a hűtőmben fellelhető alapanyagokból összedobok valamit. Ez volt tehát az egyik oka, mert így rákényszerítem magam arra, hogy főzőcskézés közben jegyzeteljek, fotózzak és a végeredményt megosszam a blogon. (Sokszor én is a saját blogomról főzök.)

A másik okot pedig az ismerőseim szolgáltatták, akik folyamatosan főzési tanácsokat kértek telefonon keresztül, gondoltam így a segítségükre lehetek.

3. Kitől tanultál meg főzni/sütni? Jelenleg kik azok a szerencsések, akiket a főztöddel ejtesz rabul?

Igazából a dédnagyanyám nyomdokait követem sütés-főzés tekintetében. Ő ösztönösen, szívből főzött. Hatalmas háztartást vezetett, de sosem támaszkodott receptekre. Tini koromban tőle lestem el az aranygaluska elkészítésének fortélyait, ez volt az első étel, amit elkészítettem és tökéletesen sikerült, pedig csak a hozzávalókat sorolta el és annyit tett hozzá, hogy a palacsintánál jóval sűrűbb, de a nokedlinél hígabb tésztát készítsek. Ekkor jöttem rá, hogy gyerekjáték a sütés – főzés.
Főként a családomat etetem, de a szomszédok se akarnak kimaradni a finom ételekből, ezért őket is, no meg a barátok is nagy előszeretettel érkeznek hozzám és egyből a konyhámban ólálkodnak, így ők sem ússzák meg :)

4. Sütni vagy főzni szeretsz jobban? Miért?

Mind a kettőt szeretem, igaz sütögetni csak az utóbbi 4-5 évben kezdtem el. A sütés nagy kihívásnak tűnt, mert ott nem árt betartani a recepteket, de már ezen az akadályon is túljutottam, simán kiötlök saját recepteket.

5. Mint gasztroblogger, mennyire vagy kritikus, ha nem te vagy a háziasszony, hanem te mész vendégségbe?

Imádok vendégségbe és éttermekbe járni. Nagyon jól tud esni, ha kiszolgálnak, elém teszik a finom ételeket és nem nekem kell küzdeni vele. Sokszor lenyűgöz mások tudása, hatalmas tisztelettel adózok előttük, de a pocsék, igénytelen ételeket nem hagyom szó nélkül. Igen, kritikus vagyok, de a jó dolgok mellett sem megyek el szótlanul.

6. Van-e olyan étel, aminek az elkészítése kifogott rajtad?

Nem igazán fogott még ki rajtam semmi, talán a Macaron, ami első nekifutásra nem lett tökéletes, de nem adtam fel, így másodszorra már elégedett voltam vele. De az elrontott darabok sem vesztek kárba, mert egy csodás pohárkrém főszereplőjévé avanzsáltak. Semmi sem megy veszendőbe, legfeljebb átalakul.

7. Melyik a kedvenc recepted a blogról, és miért pont az?

Ez talán a legnehezebb kérdés. Rengeteg kedvenc van a blogon. Egyet nehéz választani, de talán a tavalyi év legnézettebb bejegyzése, a tengeri-herkentyűs lasagne, mert az teljesen az „ízemlékeim” alapján készítettem el és valami mennyeire sikeredett.
lasag

8. Létezik-e olyan étel, amit soha, semmi pénzért nem kóstolnál meg?

Nyitott vagyok, mindent megkóstolok, legfeljebb utálni fogom. Amíg nem kóstoltunk meg valamit, addig ne nyilvánítsunk véleményt, utána majd lehet, sőt kötelező.

9. Melyik az a konyhai eszközöd, ami nélkül ma már nem tudnád elképzelni a sütést/főzést?

Imádom a konyhai kütyüket, de talán a késeim és a késes aprító az, ami nélkül meghalnék a konyhában.

10. Honnan inspirálódsz szívesebben, szakácskönyvből, internetről vagy tv-műsorokból?

Ó én mindenhonnan inspirálódom. Nagy élvezettel böngészem a blogokat, szeretem a tartalmas szakácskönyveket olvasgatni és a főzőműsorokat is kíváncsian fürkészem. Sokszor elég egy szép szín, vagy illat….az ötletekből kifogyhatatlan vagyok :)

10+1. Amikor nem sütsz/főzöl/blogolsz, akkor mivel töltöd a szabadidődet?

Nagyon kevés a szabadidőm, mondjuk akkor olvasok, utazgatok, a barátaimmal találkozom és próbálok megtanulni fotózni, mert ez lett az új őrületem.

Kedvet kaptál? Irány a blog!

Szólj hozzá