Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Garantált fogyás, futással

Dátum: 2014-05-15 / Írta: dietamegoldasok.hu / Látták: 28826 /

Köztudott, hogy egy fogyókúra sikeréhez mindenképpen szükséges valamilyen mozgás végzése. A sport nem csak a fogyás folyamatát gyorsíthatja fel, hanem örömet is okoz a számunkra és a stressz levezetésében is hatékony segítséget nyújt. A fogyás egyik legjobb kiegészítője lehet a futás.

A fogyás futással, nemcsak gyors lesz, hanem tartós is. Általános egészségi állapotunk garantáltan javulni fog általa, valamint az anyagcserénk is jelentősen felgyorsul majd.

A testsúlycsökkentés egyik aranyszabálya az, hogy több kalóriát használjuk fel a nap során, mint amennyit beviszünk. Ezt sokan úgy akarják elérni, hogy koplalni kezdenek. Ez azonban nem jó megoldás a testsúly tartós csökkenését illetően. Mivel a bevitt kalória mennyisége így valóban alacsonyabb lesz a felhasznált mennyiségnél, elkerülhetetlen a fogyás, azonban nem mindegy, hogy ez a fogyás miből történik. Míg koplalás esetén a szervezetünk elkezdi lebontani a saját fehérjéit, vagyis az izmait, addig egy egészségesen táplálkozó és rendszeresen testmozgást végző egyén esetében, ez a fogyás garantáltan zsírból történik majd.  Nem beszélve arról, hogy a koplalás során az anyagcsere is lelassul, aminek egyenes következménye az lesz, hogy a régi életmódra való visszaállás után, az addig leadott kilók kamatostól visszakúsznak majd az emberre.

Ennek elkerülése érdekében inkább rendszeres testmozgással csökkentsük a napi kalória bevitelünk értékét. A futás erre tökéletes, mivel egy 8 km/óra sebességgel történő futás megközelítőleg 500-600 kalória felhasználását is eredményezheti. Egy nagyobb intenzitású, nagyjából 10km/órás futás már akár 800-900 kalóriától is megszabadíthat minket.

A futás amellett, hogy növeli az állóképességünket, az izmainkra is jó hatással lesz. A futás is egy úgynevezett kardió tréningnek felel meg, amelyről azt érdemes tudni, hogy jótékony hatással van, a szív- és a keringési rendszerre. Az immunrendszert is erősíti, így az általános egészségi állapotunkat is pozitív irányba tudja befolyásolni. A fizikai terhelhetőségünk megnő, az állóképességünk pedig jelentősen javulni fog általa.

A fogyást az anyagcsere gyorsítása által is támogatja, és nem mellesleg ingyen van. Nincs szükség drága fitness terem bérletre, sem pedig borsos árú eszközökre. Így több szempontból is érdemes a fogyást, futás segítségével végezni.

Amire fontos odafigyelnünk, hogy ne csak hébe-hóba járjunk el futni. Ha elhatározzuk, hogy futással egészítjük ki a fogyókúránkat, akkor igyekezzünk napi rendszerességgel eljárni. Napi fél-egy óra mozgással már garantáltan be fog indulni a súlycsökkenés, ha az étrendünk is rendben van. Hetente elegendő csupán 4-5 napot rászánni a mozgásra.

A mozgás mellett kerüljük el a túlevést. Naponta négyszer-ötször fogyasszunk kis mennyiségű ételt, úgy, hogy a napi kalória bevitelünk keretein belül maradjunk. Ha a futást meleg időben végeztük és nagyon leizzadtunk, mindig pótoljuk az elvesztett folyadék mennyiségét.

Sokan beleesnek abba a hibába, hogy egy kiadós testmozgás után nagyon megéheznek, és rögtön feltépik a hűtőajtót. A mozgás során elégetett kalória mennyiség akár dupláját is magukhoz veszik ilyenkor és utána csodálkoznak, hogy a mozgás semmit sem ért, a fogyás nem indul be. Ha mozgás után meg is éhezünk, akkor se faljunk fel bármit, ami a kezünkbe kerül. Együnk inkább csak egy almát, vagy valami könnyű ételt.

A futás megkezdése előtt érdemes lehet egy szakembert is felkeresnünk, aki összeállít számunkra egy edzéstervet. Ennek segítségével biztosan sikerül majd elérni a fogyást, futással.

Szólj hozzá

Ajánlott cikkek