Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

A nettó szénhidrátértékről

Dátum: 2014-10-08 / Írta: Budai István / Látták: 3053 /

A bevitt szénhidrát mennyiségének csökkentésére alapuló diéták esetén a diétázóknak természetesen folyamatosan figyelniük kell arra, hogy naponta elfogyasztott táplálékuk mennyi nettó szénhidrátot tartalmaz. • A nettó szénhidrátérték lényegében az adott élelmiszer által tartalmazott teljes szénhidrátmennyiséget jelenti, amelyből ki kell vonni a rostokat. A nettó szénhidrát az, ami közvetlenül hatással van a vércukor szintjére.

  A nettó szénhidrát értékét tehát a diétázónak magának kell kiszámolnia. Ehhez általában nem kell mást tenni, mint hogy megtekinti az élelmiszer csomagolásán feltüntetett információkat, és az elfogyasztott napi mennyiséggel arányosan leosztja az ott talált értékeket. Abban az esetben, ha ilyen információ nem elérhető – például csomagolás nélkül vásárolt zöldségeknél –, úgy az interneten megtalálható szénhidrát-táblázatok rendkívüli segítséget nyújthatnak ehhez.

  Léteznek olyan élelmiszerek is, amelyek esetében ez az érték pontosan meghatározható. Ilyenek például azok az élelmiszerek, amelyeket az Atkins Nutritionals élelmiszeripari vállalat állít elő kifejezetten olyan fogyókúrázók számára, akik az Atkins-diétában vesznek részt.

  Főtt ételek esetén a szénhidrát értékének kiszámítása már komplikáltabb lehet, de nem lehetetlen. Ekkor figyelembe kell venni minden egyes élelmiszer minden olyan összetevőjét, amely tartalmazhat szénhidrátot, és ez alapján meghatározni az értéket. Később már a tapasztalatok alapján el lehet készíteni ugyanazokat az ételeket.

  Ajánlott a jegyzetek vezetése, hiszen így a szénhidrátszegény diéta során is fogyaszthatunk finomabb főtt ételeket, és hosszú távon is pontosan tudni fogjuk, hogy miből mennyit kell használnunk, és nem kell a súlygyarapodástól tartanunk.

  Szólj hozzá

  Ajánlott cikkek