Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

A Dukan diéta

Dátum: 2014-08-04 / Írta: dietamegoldasok.hu / Látták: 7249 /

A Dukan diétát, Dr. Pierre Dukan fejlesztette ki. Könyvét, világszerte közel hét millióan vásárolták meg. Csak Franciaországban, közel 3,5 millió példányban kelt el a könyv. Mára már 14 nyelven le is fordították. Olyan híres személyek is lefogytak már a segítségével, mint Kate Middleton és az édesanyja. Továbbá Jennifer Lopez, Nicole Kidman és Giselle Bündchen is a Dukan diétának köszönhetően adták le a nemkívánatos zsírpárnáikat. Az ő fogyásuk eredményének láttán pedig, még több személy kötelezte el magát a Dukan diéta elkezdése mellett. Sokan a Dr. Atkins által kifejlesztett Atkins diétához hasonlítják.

A Dukan diéta négy szakaszra osztható fel. Az első szint a „roham”, a második a „cirkálás”, a harmadik a „megszilárdítás”, míg a negyedik lépcsőfok a „fenntartás”.

Az első szinten csupán alacsony zsírtartalmú ételek fogyasztása engedélyezett. Emellett oda kell figyelmi a proteintartalomra is, ugyanis a minél nagyobb fehérjebevitelre kell törekedni.  Halak és húsok bármekkora mennyiségben fogyaszthatók a kúra ezen szakaszában, valamint zsírszegény tejtermékek is ehetők. Fogyasztható továbbá még ezeken kívül zabkorpa és természetesen víz is iható. Fontos, hogy zöldségeket nem ehetünk a kúra első szakaszában. A bevezető szakasz időtartama nagyjából 2-10 nap közé tehet, ez nagyban függ attól, hogy mekkora súlyfeleslegtől kívánunk megszabadulni.

A második szinten már a zöldségek fogyasztása is engedélyezetté válik. Minden második nap lehet belőlük enni. A „cirkáló” szakasz akár több hónapig is eltarthat. Ez idő alatt adjuk le ugyanis a legnagyobb részét a súlyfeleslegünknek. Egészen addig folytathatjuk, amíg el nem érjük a kívánt testsúlyunkat.

Ha a magas proteinbevitel és zöldség fogyasztás hatására sikerül elérnünk a kívánt testsúlyt, akkor átléphetünk a harmadik fázisba, vagyis a „megszilárdítás” lépcsőfokára. A harmadik szinten már bor és édesség is fogyasztható, valamint a kenyér is beiktatható az étrendbe, persze csak mértékkel. Itt már gyümölcsöket és sajtokat is fogyaszthatunk. A „megszilárdítás” szintjének ideje attól függ, hogy hány kilótól szabadultunk meg a diéta során. Ha például sikerült 15 kilogramm zsírt leadnunk, akkor ezt szorozzuk meg 10-el, vagyis 150 napig kell ezen a szinten tartózkodnunk. Minden leadott kiló után 10 napot kell a megszilárdítás szakaszában töltenünk.

A Dukan diéta utolsó fázisát akár egy egész életen át is tarthatjuk, ha akarjuk. A negyedik szint ugyanis az elért súly fenntartásáról szól. A lényeg, hogy a hét hat napján bármit megehetünk, a hetedik napon azonban csakis proteinben gazdag, zsírmentes ételeket fogyaszthatunk. Továbbá a fenntartás időszakában célszerű némi sportot is beiktatni. Elegendő lehet napi 20 perc séta is, valamint a lift használatát felejtsük el. Lépcsőzzünk inkább.  A folyadék fogyasztás e diéta során is rendkívül lényeges dolog. Naponta 2-2,5 liter folyadékot kell meginnunk ahhoz, hogy egészségi állapotunk megfelelő legyen. A Dukan diéta során csupán víz fogyasztható, ez lehet szénsavmentes ásványvíz, vagy csapvíz is.

Sokan esküsznek a Dukan diéta sikerére, azonban akadnak olyan személyek is, akik inkább veszélyesnek tartják azt. Nem tartják ugyanis helyesnek, hogy a diéta során csak kevés zöldség és gyümölcs fogyasztása engedélyezett. Dr. Bradley Bale, a texasban található Grace Klinika Szívegészségügyi programjának igazgatója szerint, például kifejezetten káros ez a diéta, a Szív- és Érrendszeri megbetegedések szempontjából nézve. Sőt számos klinikai kutató szerint ez a diéta a világ 15 legrosszabb és legveszélyesebb módszerei között szerepel.

A Dukan diéta sikerét azonban oly’ sokan bebizonyították már, hogy napról napra tovább nő az e diétát alkalmazók tábora.

Szólj hozzá

Ajánlott cikkek