Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

A dédi titkai – 5 elfelejtett konyhai praktika

Dátum: 2018-09-25 / Írta: Budai István / Látták: 14213 /

Bár a világ folyamatosan változik és fejlődik, léteznek olyan dolgok, amiket még ma is érdemes átvennünk nagyanyáinktól. Ahogyan ők főztek, annak párja nincsen! • Tudományuknak pedig szerves részét képezték azok az apró trükkök és fortélyok, melyeket mi is magunkévá tehetünk, hogy hatékonyabbak legyünk a konyhában és jobban szeressük ott tölteni az időt!

  1. Így kerüld el, hogy sütés közben fröcsögjön az olaj!

  Rémálom, mikor a forró olaj elkezd fröcsögni. Akrobatának kell lenned, hogy elkerüld az apróbb égési sérüléseket. De a dédinek erre is megvolt a megfelelő módszere! Az egyik fontos lépés, hogy túlzottan vizes ételt ne tegyél a felforrósított zsiradékba. A másik trükk pedig a csipet só, amit az olajba téve megelőzheted a fröcskölődést.

  2. Pucold a tojást könnyedén!

  Ha azért nem főzöl gyakran tojást, mert nincs türelmed a héjdarabkákat szedegetni róla, a következő trükk valódi megváltás lesz neked! A tojásokat sós vízben főzd ki, így minden egyéb ügyeskedés nélkül könnyen leválik majd a héja.

  3. Így vigyázhatsz a vágódeszkádra!

  Beruháztál egy szép és végre kellően nagy vágódeszkára? Akkor bizonyára mindent bevetsz, hogy vigyázz rá, de valószínűleg a próbálkozásaid kudarcba fulladnak. A fa nagyon könnyen magába szívja a különböző szagokat és hamar el is színeződik. A vágódeszka éppen ezért hamar elhasználódik, hiszen senki sem szeret kellemetlen szagú és foltos felületen dolgozni.

  Hogy a deszka élettartamát meghosszabbítsd, minden alkalommal, mikor használni akarod, előtte engedj ár bőven hideg vizet! Ezt a fa magába szívja, és ellenálló lesz a szagokkal és az elszíneződésekkel szemben is.

  4. Így hűtsd ki a friss süteményt, hogy ne ázzon el!

  Nagy dilemma, hogy a tökéletesre sült süteményt hogyan óvd meg az átnedvesedéstől kihűlés közben.

  A dédi azt tanácsolná neked, hogy a sütőből kivett süteményt egy porcelán tányérra vagy más olyan felületre tedd, ami hideg és nem melegszik át könnyedén. Így a tészta nem szívja magába a párát és nem ázik el. A rácson való hűtés is beálik!

  5. Előzd meg kellemetlen konyhaszagot!

  Egyes ételek, pl. a káposzta vagy zöldségek főzésekor a konyha kellemetlen szagokban úszik, ami könnyen átterjed a lakás többi részére is. Ez azonban mostantól nem jelenthet akadályt, hiszen a szagok kialakulását megelőzheted, ha a káposzta főzővizébe dobsz néhány zellerlevelet.

  Zöldségek főzésénél használj szódabikarbónát! A zöldségek nem csak finomabbak lesznek tőle, de a vitamintartamukat is jobban megőrzik.

  Szólj hozzá

  Ajánlott cikkek