Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

5 tipp, hogy energiatakarékosabb legyen a hűtőd

Dátum: 2019-07-24 / Írta: Budai István / Látták: 3243 /

Egyszerű módszerekkel jóval energiatakarékosabbá tehetünk minden készüléket, függetlenül márkától, típustól, mérettől! • A folyamatosan üzemelő háztartási gépek energiatakarékossága kulcsfontosságú kérdés úgy pénztárcánk, mint a környezettudatosság szempontjából. A hűtőgép minden háztartásban megtalálható és megállás nélkül működik, de nem mindegy, hogy hogyan.

  1. Hőforrásoktól távol helyezd el!

  Ha a hűtő mellett közvetlenül található valamilyen hőforrás, a kompresszor egyre nagyobb és nagyobb teljesítményre kapcsol, hogy a hűtőben lévő ételek számára biztosítani tudja a megfelelő hőmérsékletet. Így a kelleténél jóval több energiát használ fel.

  A hűtőgépet mindig úgy helyezd el, hogy tűzhely, sütő, mosogatógép, radiátor, semmilyen hőtermelő berendezés ne legyen a közelében. Fontos, hogy megóvd a hosszantartó napsugárzástól is, hiszen az is felmelegíti a készüléket.

  2. Hűtsd le az ételt, mielőtt a hűtőbe teszed!

  Meleg ételt sose tegyél a hűtőbe! Ha előtte hagyod lehűlni, megelőzheted, hogy a hűtőben a belső hőmérséklet felmelegedjen és a motornak extra erőfeszítéseket kelljen tennie, hogy újra biztosítani tudja a megfelelően alacsony hőfokot. A frissen főtt ételeket ezért mindig hűtsd le szobahőmérsékletűre, csak ezután tedd őket a hűtőbe.

  3. Ne zsúfold túl a hűtő részt!

  Figyelj arra, hogy a hűtőt ne tömd tele! Ha túl sok mindent zsúfolsz bele, megakadályozod a levegő szabad áramlását a hűtő belsejében. Fontos, hogy minden élelmiszert becsomagolva, a folyadékokat pedig lezárt tégelyben tárolj.

  A szabadon lévő élelmiszerekből és italokból folyamatosan áramlik kifelé a pára, ami miatt a hűtőnek keményebben kell dolgoznia a megfelelő hűtés érdekében.

  4. A fagyasztót töltsd tele, amennyire csak lehet!

  Míg a hűtő rész akkor üzemel a leghatékonyabban, ha a levegő szabadon tud keringeni, addig a fagyasztós részre ennek éppen az ellenkezője igaz. Itt a legnagyobb hatékonyságot akkor érheted el, ha a lehető legtöbb élelmiszert teszed bele.

  Ha nincs mit beletenned, az üres helyeket töltsd ki jégkockatartókkal! Extra előny, hogy áramkimaradás esetén az ételek lassabban olvadnak ki, ha zsúfolt fagyasztóban tartod őket.

  5. Ellenőrizd a hűtőajtón lévő gumicsíkot!

  Ez a gumicsík látja el a hűtő szigetelését, megakadályozza, hogy a külső levegő bejusson a hűtő belsejébe. Érdemes rendszeresen ellenőrizni, mert idővel a gumicsík elöregedhet és képtelen lesz a légmentes zárásra.

  Ez pedig rontja a hűtő és a fagyasztó energiahatékonyságát is. Mivel ennek a gumicsíknak az élettartama általában jóval rövidebb, mint magáé a készüléké, rendszeresen ellenőrizd. Ha észreveszed, hogy már nem ép, cseréld le!

  Szólj hozzá

  Ajánlott cikkek