Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

5 filléres trükk, ami jól jön mosáskor

Dátum: 2018-09-20 / Írta: Budai István / Látták: 6848 /

Ahol 1-2 embernél több él egy lakásban, ott a mosás nem is olyan egyszerű háztartási feladat. Legalább napi egyszeri ruhaváltás, folyamatos ruhabalesetek, küzdelem a foltokkal – egyszer csak azt vesszük észre, hogy nem hetente egyszer csinálunk nagymosást, hanem szinte naponta beindítjuk a mosógépet. • Ez pedig érződni fog a víz- és a villanyszámlán is. A mosás nem olcsó mulatság, hiszen ruháink megóvására igyekszünk jobb minőségű mosószert használni, az öblítő friss illatáról pedig nehezen mondunk le. Ám néhány egyszerű trükkel csökkenthetjük a mosás által felemésztett költségeket!

  1. Csak akkor moss, ha meg tudod tölteni a mosógépet!

  Ha már nehezen bírod nézni, hogy egyre több a szennyes, akkor se állj neki úgy mosni, hogy nem tudod telepakolni a gépet. Ilyenkor egy-egy ruha kimosásához kevesebb vizet, és összességében kevesebb energiát használ fel a gép, így hosszútávon sokat spórolhatunk ezzel a módszerrel.

  2. Használd a legrövidebb programot!

  Biztosan a te mosógéped is tele van különböző jelekkel, melyek az egyes programokat mutatják. Az emberek többsége ezek közül legfeljebb kettőt használ rendszeresen, a többiről pedig azt sem tudja, mire való. Amire a mindennapos mosáshoz szükséged van, az a legrövidebb ciklus.

  Ezzel kevesebb vizet és energiát használsz majd, nem beszélve arról, hogy mivel a ruhák nem pörögnek órákon át a gépen, kevésbé is fognak elhasználódni. A legrövidebb program az átlagosan szennyezett ruhák mosására alkalmas.

  3. Előzd meg a színek fakulását sóval!

  A mosás sokféleképpen tud kárt tenni egy ruhában, de a legalattomosabban akkor bánik el vele, mikor minden alkalommal fakítja a színét. A színes és fekete ruhák ennek rendre áldozatul esnek, dacára a megfelelően kiválasztott mosószernek is. Ám, ha sót adsz a mosáshoz, megelőzheted a festék szivárgását, így a ruhák megőrzik élénk színeiket. A sót ne a mosószer adagolóba tedd, hanem szórd rá a ruhákra, majd indítsd be a gépet.

  4. Keltsd új életre a törölközőket mosószer nélkül!

  Mikor a kedvenc törölköződ már láthatóan nincs a legjobb formában, kipróbálsz többféle mosószert és rengeteg öblítőt, hogy némi életet és puhaságot lehelj bele. Ezek a próbálkozások azonban többnyire nem járnak sikerrel.

  Amire törölközőidnek ilyenkor szükségük van, az az ecet és a szódabikarbóna! Először ecettel, majd a következő körben szódabikarbónával mosd ki a törölközőt, mégpedig magas hőfokon. Mosószert ne tegyél hozzá!

  5. Rendszeresen fertőtlenítsd a gépet!

  Használhatsz bármilyen mosószert vagy házi praktikát, a mosás sosem lesz hatékony, ha a nem gondoskodsz a mosógép tisztán tartásáról. Nem várhatod, hogy tiszta ruhát szedsz ki egy szennyezett, gyakran penészes, lerakódásokkal teli készülékből.

  A mosógép tisztítása nem igényel sem különösebb erőfeszítés, sem méregdrága szereket: egy kupaknyi szájvizet tégy a mosószer adagolóba, majd indítsd el egy mosást magas hőfokon. A mosógépet fertőtlenítve használhatod ezután!

  Szólj hozzá

  Ajánlott cikkek