Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

10 kevésbé ismert konyhai praktika

Dátum: 2020-02-13 / Írta: Budai István / Látták: 9755 /

Praktikákra akkor is szükséged van, ha haladónak, netán profinak mondhatod magad a konyhában. A tárolás, az előkészületek, maga a főzés és utána a tisztítás könnyebbé, gyorsabbá és hatékonyabbá tehetők, ha ismered a fortélyokat. A következő tippek segítségével sok plusz munkának mondhatsz búcsút örökre, esetleg legyőzhetsz olyan kihívásokat is, melyekkel eddig még nem sikerült megbirkóznod!




  • 1. Fasírt készítése egyszerűbben

    Hogy a masszával könnyebben dolgozhass, tégy hozzá 1 evőkanál olajat! Ezzel megelőzheted, hogy a massza az edény falához ragadjon, másik előnye pedig, hogy sütés közben az olaj sem fog annyira habzani tőle.

    2. Botmixer és turmixgép tisztítása

    Az egyik legbosszantóbb dolog, mikor eredménytelenül nyúlkálunk az éles kések között, és megpróbáljuk lehetetlen helyekről kiszedni a maradékokat. Egyszerűbb és biztonságosabb, ha a turmixgépbe vizet teszel, majd elindítod. Ezzel a gép gyakorlatilag átmossa magát. Nincs más dolgod, mint kiönteni belőle a vizet, majd tisztára és szárazra törölni. A botmixer fejét egy vízzel teli edényben indítsd el, hogy a szennyeződés kioldódjon belőle.

    3. Fonnyadt saláta felfrissítése

    A fejes saláta nem a legtartósabb zöldség, nagyon hamar megfonnyad, így már nem szívesen használjuk fel. Ha nincs lehetőséged rögtön elkészíteni, a kissé fonnyadt salátát nyers burgonya szeletekkel együtt tedd hideg vízbe, hogy felfrissüljön és roppanósabb legyen.

    4. Szabadulj meg egyszerűen a karamell maradványaitól!

    A karamell isteni, de ha az edényekről kell lekapargatnunk, nem pont ugyanezt gondoljuk róla. Ha szeretnéd könnyen elmosni az edényt, amiben készítetted, töltsd meg vízzel és forrald fel! A karamell a hő hatására elolvad, nagy részét a vízzel együtt kiöntheted.

    5. Így marad szaftos a sovány hús!

    A sovány húsokkal sütés közben óvatosan kell bánni, mert könnyen kiszáradnak. Hogy ne így történjen, sütés előtt kend meg a szeleteket olajjal, így jobban megőrzik szaftosságukat, nedvességtartalmukat.

    6. Újramelegítés után is finom étel

    Az ételek döntő többségére, és különösen a rántott ételekre igaz, hogy a mikróban történő újramelegítés után az ember már nem szívesen eszi meg őket, annyit veszítenek állaguk minőségéből. Bármilyen étel esetében, rántott húsnál is alkalmazhatod a következő praktikát: mielőtt beteszed a mikróba, csepegtess rá kevés tejet vagy vizet, így nem fog kiszáradni.

    7. Burgonyapüré csomók nélkül

    A csomós burgonyapüré az egyik legnagyobb kudarc, amivel háziasszony csak szembenézhet. Garantáltan csomómentes lesz a püréd, ha a burgonyát még forrón kevered össze a vajjal és a tejjel, és azonnal elkezded összedolgozni.

    8. Csirkemell kiolvasztása baktériumok nélkül

    Ha a fagyasztóból kivett csirkemellett szobahőmérsékleten akarod kiolvasztani, hibát követsz el! Esélyt adsz a baktériumoknak, hogy az olvadás órái alatt szépen elszaporodjanak a húsban. Sok kellemetlenségtől kímélheted meg az emésztőrendszeredet, ha a mirelit csirkemellett a hűtőben olvasztod ki.

    9. Odaégett ételmaradék ellen

    Gondoltad volna, hogy az edények aljáról az odaégett ételmaradékot erőfeszítés nélkül is el tudod tüntetni? Márpedig így van, és még extra tisztítószerekre sem lesz hozzá szükséged! Egyszerűen engedj vizet az edénybe, tégy bele sót, majd az egészet forrald fel! A szennyeződés leválik az edény aljáról, így egy szimpla mosogatással is könnyen tisztává varázsolhatod.

    10. Használj fedőt!

    Amennyiben a recept kimondottan nem tiltja a fedő használatát, mindig fedd le az edényt! Nem csak időt spórolhatsz vele, hiszen fedő alatt minden gyorsabban elkészül, de 20%-kal kevesebb energiát használsz majd, ami hosszútávon igencsak számottevő megtakarítás!

    Szólj hozzá