Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Keksztekercs torta recept

Keksztekercs torta
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább


  • Hozzávalók:

    Piskóta:

    • 4 tojás
    • 4 ek kristálycukor
    • 3 ek finomliszt
    • 1 ek kakaópor

    Kekszes tészta:

    • tej
    • 1 csomag vaníliás cukor
    • 10 dkg puha vaj
    • 0,5 dl rum
    • 2 ek kakaópor
    • 3 ek porcukor
    • 25 dkg darált keksz

    Krém:

    • 1 csomag vaníliás cukor
    • 15 dkg porcukor
    • 20 dkg vaj

    Vaníliás krém:

    • 4 tojás
    • 5 ek kristálycukor
    • 4 ek finomliszt
    • 0,5 vaníliarúd
    • 5 dl tej
    • 10 gramm zselatin

    Továbbá:

    • 2 ek víz
    • 1 ek kakaópor
    • 6 dkg porcukor
    • 6 dkg vaj

    Elkészítése:

    Piskóta készítése:

    A négy egész tojást és a cukrot elektromos habverővel legalább öt percig keverjük maximális fokozaton, majd beleforgatjuk a liszttel elkevert kakaót. Papírral kibélelünk egy kicsi tortaformát, és egy kicsi vagy közepes tepsit.

    A masszát elfelezzük, felét a kerek formában sütjük meg, másik felét a tepsiben. 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Ha kész, a kerek lapot rácsra borítjuk, a téglalap alakút pedig papírostul többször feltekerjük, majd összecsavarva hagyjuk kihűlni.

    Kekszes tészta készítése:

    Összekeverjük a kekszes tészta hozzávalóit. Adunk hozzá annyi tejet, hogy jól tudjuk majd nyújtani. Egy nagyobb és egy kisebb cipóra osztjuk, mindkettőt téglalap alakúra kinyújtjuk (porcukorral megszórt deszkán a legkönnyebb).

    Krém készítése:

    A 20 dkg puha vajat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. Megkenjük vele a két kekszes alapot, majd mindegyiket hosszában feltekerjük, mint a bejglit. Hideg helyen dermesztjük.

    Vaníliás krém készítése:

    Megfőzzük a vaníliás krémet. Felforralunk 4 dl tejet a felhasított, kikapart vaníliával. A maradék tejet csomómentesre keverjük a liszttel, a porcukorral és a tojások sárgájával. Habot verünk a fehérjékből. A forró tejhez folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a tojássárgájás keveréket, és nagyon kis lángon állandóan kevergetve sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről.
    Még forrón belekeverjük a beáztatott, majd felmelegített zselatint, és rögtön beleforgatjuk a tojáshabot is.

    Összeállítás:

    Kettévágjuk a kerek piskótalapot. Az alját visszatesszük a tortaformába. A nagyobb keksztekercset fél centi vastagra felkarikázzuk, kirakjuk vele a torta oldalát. Lehúzzuk a piskótatekercsről a papírt, és ha már kezd dermedni a krém, egy kis részével megkenjük, feltekerjük. Az előkészített tortaformába belesimítjuk a maradék krém felét. A piskótatekercset háromszögekre vágjuk, és a torta közepén, a krém tetején egy kört formázunk a szeletekből. A maradék főzött krémet rátöltjük, és rárakjuk a felső piskótalapot.

    Elkészítjük a tetejére a mázat:

    Kikeverjük a kakaót a porcukorral és a vízzel, felfőzzük, majd hozzákeverjük a hideg, kockára vágott vajat. Ráöntjük a torta felső lapjára. A kisebb keksztekercset is felkarikázzuk fél centi vastagra, és rátesszük a torta tetejére. Egy éjszakán át hideg helyen pihentetjük.

    Másnap leszedjük róla a karimát, utána már szépen szeletelhető.

    A keksztekercs torta kalória és tápérték tartalma:

    Kalória: 307 kcal
    Fehérje: 7 g
    Szénhidrát: 30 g
    Zsír: 17 g
    Az adatok 100 g mennyiségre vonatkoznak.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Szólj hozzá

    Őket is nézd meg!

  • Ajánlott cikkek