Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Lángos és fánk (2 az 1-ben) recept

Lángos és fánk (2 az 1-ben)
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
100 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
  • Hozzávalók:

    • 1 kg sima liszt
    • 5 dkg élesztő
    • 1 csipet cukor
    • 1 ek kacsa-, vagy libazsír
    • 1 kk só
    • 1 ek tejföl
    • langyos víz
    • étolaj a sütéshez

    Feltéthez:

    • lekvár
    • porcukor
    • fokhagyma
    • tejföl
    • reszelt sajt

    Elkészítése:

    A lisztben elkeverjük a sót, hozzáadjuk a kissé folyós állagú zsírt, a tejfölt és a pici cukros langyos vízben felfuttatott élesztőt. Összegyúrjuk, hogy szép selymesen puha gombóc legyen a végére.
    Tálba téve letakarjuk, és legalább 40-50 percig kelesztjük.

    Étolajjal lekent deszkára tesszük, a tetejét is vékonyan bekenjük olajjal, és kb 1 ujjnyi vastagra kihúzzuk/kinyújtjuk.

    Nagyobb tallérokra szaggatjuk, és 10 percet ismét pihentetjük a tésztát.
    (A leeső széleket, kis csücsköket is el lehet használni, újra összegyúrjuk és ugyanúgy nyújtjuk, szaggatjuk.)

    Magas falú edényben (én wok-ot használok) picivel több olajat hevítünk, és a kelt tészta egyik felét fánkká, a másik felét lángossá formáljuk, majd szép világos színűre kisütögetjük. Papírszalvétára téve leitatódik róla a felesleges olaj.

    Fánknál:

    A tésztakarikát óvatosan körbeforgatva alulról a két mutató ujjunkkal kis mélyedést formálunk és a lyukkal felfelé tesszük az olajba.

    Lángosnál:

    Úgy nyújtjuk körbe, hogy a széle ne maradjon nagyon vastag, a közepe pedig ne lyukadjon ki. Ha elsőre nem megy, harmadjára már csukott szemmel menni fog, nem nehéz, gyakorlat kérdése! :)

    Rákenjük a feltéteket, és frissen tálaljuk.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Szólj hozzá

    Őket is nézd meg!

  • Ajánlott cikkek