Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Medvehagymás krumplis pogácsa recept

Medvehagymás krumplis pogácsa
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó
  • Hozzávalók:

    • 25 dkg főtt, áttört krumpli
    • 10 dkg finomliszt
    • 40 dkg rétesliszt
    • 2 tk só
    • 15 dkg tejföl (ez 3 egész nagy ek)
    • 2,5 dkg friss élesztő
    • 1 tk cukor
    • 1 tojássárgája
    • 15 dkg vaj/margarin
    • 1 kis csokor medvehagyma (kb. 7 dkg)
    • 1 ek olvasztott vaj/margarin a hajtogatáshoz
    • 1 egész tojás lekenni

    Elkészítése:

    A liszteket egy tálba mérjük, elkeverjük benne a sót, és elmorzsoljuk benne az összetört, főtt krumplit.

    A tejfölt kicsit megmelegítjük, de nem forróra. Belemorzsoljuk az élesztőt, megszórjuk a cukorral, majd simára keverjük.

    Az élesztős tejfölt, a tojást és a vajat/margarint is a liszthez adjuk, majd összedolgozzuk. Picit lágy a tészta, ekkor érdemes enyhén lisztezett felületre borítani és lisztes kézzel kidagasztani. Pár órára hűtőbe rakjuk. (Én egy fedeles kelesztő tálban pihentettem. Akár este is összeállíthatjuk, és másnap reggel nyújtjuk.)

    A megmosott, lecsepegtetett medvehagyma leveleket apróra vágjuk. A tésztát lisztezett felületen 0,5 cm vastagra, és téglalap alakúra elnyújtjuk. Megkenjük vékonyan 1 evőkanálnyi olvasztott vajjal/margarinnal, és megszórjuk az apróra vágott medvehagymával. Tenyerünkkel picit rá is nyomkodjuk. Egyszer hajtogatjuk.

    A hajtogatást a pogácsáknál szokásos módon végezzük: a tésztát képzeletben 3 sávra osztjuk, a felső harmadot hajtjuk középre, majd erre az alsó harmadot. Ezután a bal oldalt, majd a jobb oldalt hajtjuk középre. Letakarva hagyjuk 20 percet pihenni, ezután kisujjnyi vastagra elnyújtjuk, majd a tetejét bevagdaljuk.

    Egy kisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. Addig hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik. Egy egész, kissé felvert tojással lekenjük, és 180 fokon, hőlégkeveréssel 18 perc alatt megsütjük.

    Tipp:

    Amíg sült az első tepsi pogácsa, a szaggatáskor keletkezett “hulladék” tésztát összegyúrtam, hagytam picit kelni, majd elnyújtottam és bevagdosás után ismét szaggattam, kentem. Így lett abból is egy kisebb tepsi pogácsa.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Szólj hozzá

    Őket is nézd meg!

  • Ajánlott cikkek