Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Húsvéti kígyórétes recept

Húsvéti kígyórétes
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább


  • Hozzávalók:
    Tészta:

    • 60 dkg búza finomliszt
    • 2 tk só
    • 1 ek cukor
    • 1 tojás
    • kb 3 dl tej
    • 2,5 dkg élesztő
    • 7 dkg olvasztott vaj vagy margarin

    Töltelék:

    • asztali reszelt torma (lehet csak sima ecetes, nálunk most tejszínes)
    • megfőzött, kihűtött és felszeletelt sonka
    • a sonka vizében megfőzött, felszeletelt tojás
    • a sonka vizében megfőzött, felkarikázott kolbász
    • 1 csokor aprított medvehagyma (de akár el is hagyható)

    Tetejére:

    • 1 felvert tojás

    Elkészítése:

    Kb 1 dl tejet meglangyosítunk, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot és felfuttatjuk.

    A lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, a tojást, a felfuttatott élesztőt és az olvasztott vajat/margarint, majd elkezdjük összegyúrni és annyi tejet adunk még hozzá, hogy könnyen formázható, ne ragacsos tésztát kapjunk.

    A tésztát kb 15 percig dagasztjuk (természetesen géppel is összeállítható a tészta), majd letakarva 30-35 percig kelesztjük.

    Ha megkelt, akkor kiborítjuk, kézzel kissé kinyomkodjuk, majd elfelezzük.

    Az egyik tésztát enyhén lisztezett felületen kb 40*26 cm-es téglalappá nyújtjuk, majd képzeletben 3 részre osztjuk.

    A két szélét ferdén bevagdaljuk kb 1 cm-enként. A közepét megkenjük tormával, majd kitesszük sonkával, erre kerül a tojás és kolbászkarika, majd a felaprított medvehagyma.

    A tészta tetejét (végét) ráhajtjuk, majd a tésztacsíkokat középra hajtjuk úgy, hogy egyet jobbról egyet pedig balról hajtunk rá. Mielőtt végeznénk alulról is ráhajtjuk a tészta közepét a töltelékre, majd a tésztacsíkokkal beledjük.

    A másik tésztával ugyanígy járunk el.

    A kész réteseket egy sütőpapírral bélelt gáztepsire tesszük egymástól távolabb, majd kb 30 percig kelesztjük.

    Közben a sütőt 180 fokra előmelegítjük.

    A megkelt tésztákat felvert tojással lekenjük, majd forró sütőba tolva kb 35-40 perc alatt megsütjük. Ha nagyon barnulna a teteje, akkor takarjuk le alufóliával.

    Teljesen kihűtve szépen szeletelhető.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Szólj hozzá

    Őket is nézd meg!

  • Ajánlott cikkek