Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Bolognai csiga recept

Bolognai csiga
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább


  • Hozzávalók:
    Tészta:

    • 80 dkg liszt
    • 4 dkg élesztő
    • 1 ek kacsazsír vagy 3 ek étolaj
    • pici só
    • kb 4-4,5 dl langyos víz

    Bolognai töltelék:

    • 25 dkg darált sertéshús
    • 25 dkg darált marhahús
    • 3 ek étolaj
    • 1 nagy fej vöröshagyma
    • 2 gerezd fokhagyma
    • 1 kis üveg szeletelt gomba
    • 1 kis sűrített paradicsom (kb 50 g)
    • 1/2 ü bolognai szósz
    • 1 tk fűszerpaprika
    • 1 tk morzsolt bazsalikom vagy 6-7 db friss levél apróra vágva
    • csipet őrölt bors
    • csipet só
    • 1 tojás
    • 5 dkg reszelt sajt

    Tészta kenéshez:

    • 1 felvert tojás

    Tetejére:

    • 10 dkg reszelt sajt

    Elkészítése:

    A bolognaival kezdünk, mert hűlnie kell!

    A felkockázott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát az étolajon kissé megfuttatjuk, hozzáadjuk a húsokat, sózzuk, borsozzuk és folyamatosan kevergetve addig pároljuk, amíg a húsok apró darálék formában ki nem fehérednek.

    Ekkor hozzáadjuk az üveges gombát a levével együtt, a fűszereket és a paradicsom pürét, ha száraznak találjuk, egy kevéske vizet hozzáöntve lassú lángon legalább 18-20 percet rotyogtatjuk, amíg a leve teljesen el nem fő.

    Ezután hozzáadjuk a szószt és elkeverjük, végül elzárjuk a lángot és botmixerrel vagy turmixgépben kissé pépesítjük (így kenhetőbb lesz) és félretesszük hűlni!

    Miután teljesen kihűlt, hozzáadjuk a tojást és sajtot, majd jól összekeverjük.

    A tésztához a lisztben elkeverjük a sót, kis mélyedést készítve elmorzsoljuk benne az élesztőt és 1,5 dl langyos vizet ráöntve hagyjuk, hogy feloldódjon.

    Hozzáadjuk a szoba hőmérsékletű kacsazsírt vagy étolajat és további pici langyos vizet adagolva szép sima, puha tésztagombócot készítünk. Letakarjuk és 25-30 percet pihentetjük.

    A sütőt előmelegítjük 190 fokra.

    Lisztezett felületen a tésztát 1/2 cm vastag téglalap formára kinyújtjuk és rákenjük a bolognai masszát úgy, hogy az egyik hosszabb végén meghagyunk kb 3-4 centis felületet, amit a felvert tojással megkenünk. Így a feltekerésnél és a szeletelésnél összetapad a tészta, így könnyebb vele dolgozni és süléskor egyáltalán nem nyílnak ki.

    Feltekerjük a tésztát és 1,5 cm-es szeleteket vágunk, amit sütőpapírral bélelt lemezre teszünk.

    Minden csiga tetejére rászórunk egy pici reszelt sajtot és kb 20-22 perc alatt szép világosbarnára sütjük.

    Jó étvágyat kívánok!

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Szólj hozzá

    Őket is nézd meg!

  • Ajánlott cikkek