Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Pacalpörkölt csülökkel recept

Pacalpörkölt csülökkel
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
200 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága


  • Hozzávalók:

    • kb 1,5 kg nyers hátsó csülök
    • 1,5 kg pacal
    • 1-2 db sertésköröm
    • 4 ek zsír
    • 10 dkg füstölt (házi) szalonna
    • 5 közepes fej vöröshagyma
    • 1 fej nagy fokhagyma
    • 500 g sűrített paradicsom
    • 1 TV paprika
    • 1 hegyes erős paprika
    • 10 szem borókabogyó
    • 6-8 db babérlevél
    • 1 ek szemes kömény
    • 3 púpos ek pirospaprika
    • szemes bors
    • só, őrölt bors

    Elkészítése:

    A nyers pacalt mosást követően 15 percig forró vízben főzzük, majd újra lemossuk és azt követően abáljuk! Az abáló lébe melléteszünk egy fél vagy 1 kisebb fej vöröshagymát egészben, 5 gerezd tiszított fokhagymát, 10 db szemes borsot, 3 szem borókabogyót és sót. Kb két órát főzzük.

    A megmosott csülköt, körmöt szintén abáljuk, melléteszünk egy fél vagy 1 kisebb fej vöröshagymát egészben, 3 gerezd tiszított fokhagymát, 8 db szemes borsot, 3 szem borókabogyót és sót. Kb 45 percig főzzük.

    Utána a csülköt hideg víz alatt hűtjük, kicsontozzuk és kb 2*2 cm-es darabokra vágjuk.

    A felolvasztott és forrósított zsíron kisütjük az apró kockákra vágott füstölt szalonnát, hozzáadjuk a kockázott vöröshagymát és lassú tűzön üvegesre pároljuk, majd a 3-4 gerezd darabolt fokhagymát is hozzáadunk és együtt pirítjuk.

    A tűzről lehúzva hozzáadjuk az őrölt pirospaprikát és gyors kevergetés mellett felöntjük forró vízzel, enyhén sózva pörkölt alapot készítünk. Ekkor hozzáadjuk a körmöt, felkockázott bőrös csülökhúst a csontokkal együtt.

    Az abált pacalt kb 1*5 cm-es csíkokra vágjuk és hozzáadjuk a csülökhöz, majd belekeverjük a paradicsomot és a feldarabolt paprikát.

    Fűszerezzük a mozsárban összetört borókabogyóval, köménnyel, frissen darált borssal és babérlevéllel. Fedő alatt kb 60–80 perc alatt puhára főzzük.

    Ha szükséges, sózzuk, forró vízzel pótoljuk a folyadékot, de egyszerre mindig csak kevéssel, ekkor lesz finom sűrű a szaftja.

    Köményes főtt kurmplival, kenyérrel és savanyúsággal tálaljuk.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Szólj hozzá

    Őket is nézd meg!

  • Ajánlott cikkek