Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Hájas pogácsa és kifli recept

Hájas pogácsa és kifli
Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat
  • Hozzávalók:

    A hájtéglához:

    • 20 dkg sertésháj
    • 10 dkg finomliszt

    A tésztához:

    • 50 dkg finomliszt
    • 10 dkg sertésháj
    • 2 púpozott evőkanál tejföl (20%-os)
    • 1 db tojás
    • 2 dkg élesztő (friss)
    • 2 csapott teáskanál só
    • 1 csapott teáskanál kristálycukor
    • 1 csapott teáskanál ételecet (10%-os)
    • 1.5 dl 2,8%-os tej

    A tetejére:

    • 1 db felvert tojás

    Elkészítése:

    A megtisztított, ledarált 20 dkg hájat 10 dkg liszttel összegyúrom. Téglalap alakúra formázom.

    Az élesztőt a cukorral a tejben felfutattom.

    A többi hozzávalót belemérem egy edénybe és összegyúrom a felfuttatott élesztővel és annyi vízzel, hogy jól nyújtható tésztát kapjak.

    Kinyújtom a tésztát és képzeletben 3 részre osztom. Először jobbról hajtom a közepe felé, majd balról. Ez a szimpla hajtás. Elfordítom 180 fokkal és 15 percig pihentetem.

    Kinyújtom a tésztát és képzeletben 4 felé osztom. Jobbról és balról is behajtom a közepe felé, majd a közepénél egymásra hajtom. Ez a dupla hajtás.

    Elfordítom 180 fokkal és 15 percig pihentetem.

    Még egyszer megismétlem mindkét hajtogatást. Így lesz szép leveles a tészta.

    Ha megvagyunk mind a 4 hajtogatással kb 1 cm vastagságúra kinyújtom a tésztát és késsel becsíkozom, majd 4,5 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatom.

    Tepsibe teszem, tetejét lekenem tojással. Óvatosan, hogy az oldalára ne folyjon, mert akkor nem tud olyan szépen megemelkedni a pogácsa.

    Reszelt sajttal megszórom és 210 fokra melegített sütőben megsütöm.

    A szaggatásnál lemaradt részeket újból összegyúrtam és kifliket sütöttem belőle.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Szólj hozzá

    Őket is nézd meg!

  • Ajánlott cikkek