Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Vadas marhaszelet zsemlegombóccal recept

Vadas marhaszelet zsemlegombóccal
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
  • Hozzávalók:

    Pácoláshoz:

    • 1-2 ek mustár
    • 1-2 kk őrölt bors
    • 1-2 kk őrölt babérlevél
    • 2-3 dl étolaj

    A mártáshoz:

    • 5 dkg füstölt szalonna
    • 70 dkg szeletelhető marhahús (comb, hátszín, fehérpecsenye, stb.)
    • 3 sárgarépa
    • 1 zellergumó
    • 2 szál gyökér
    • 1 vöröshagyma
    • 3 gerezd fokhagyma
    • 2 dl száraz vörösbor
    • 6 babérlevél
    • 10 szem boróka bogyó
    • 10 szem bors
    • 3 ek cukor
    • 1 citrom
    • 1-2 ek mustár
    • 2 dl tejföl
    • 3 ek almaecet
    • 1 ek finomliszt

    A zsemlegombóchoz:

    • 3 zsemle
    • 4 tojás
    • 7-8 ek rétesliszt
    • 2 ek étolaj

    Elkészítése:

    Pácolás:

    A húst (ez esetben fehérpecsenye volt) 4-5 nappal korábban bepácoljuk, ehhez megtisztítjuk a maradék hártyától, és 1 centis szeletekre vágjuk. Mindkét oldalát megkenjük mustárral, megszórjuk őrölt borssal és őrölt babérlevéllel.

    Zárható fedelű műanyag dobozba helyezzük a hússzeleteket, szépen egymás mellé, hogy kitöltsék a doboz alját. Ha szükséges, több rétegben. Végén lefedjük étolajjal úgy, hogy a hús ne kapjon levegőt. Rátesszük a doboz tetejét, és hűtőbe tesszük 4-5 napra.

    Készítés:

    Ha elérkezett a vadas készítésének napja, a hússzeleteket forró serpenyőben mindkét oldalán 1-2 percig pirítjuk, hogy kérget kapjon. A sütéshez lapátot, vagy fogót használjunk, és olajat sem kell tenni a serpenyőbe, a húson lévő olaj elegendő. Ezután lábasba helyezzük a húsokat, és hozzáadjuk a feldarabolt zöldségeket, a vöröshagymát, a fokhagymát, a babérlevelet, a boróka bogyót, a szemes borsot, a mustárt, az ecetet és a bort, majd lefedve addig főzzük, amíg a hús megpuhul. 80-90 perc főzés általában elég ahhoz, hogy minden megpuhuljon. Az elfőtt levet vízzel pótoljuk.

    Ha kész, eltávolítjuk a babért, a szemes borsot, és kiszedjük a húst, amit félre tesszünk.

    Egy másik edényben megkaramellizáljuk a cukrot, ráöntjük a zöldségeket a lével együtt, rászórjuk a finomlisztet, és botmixerrel pürésítjük az egészet. Végül hozzáadjuk a tejfölt, a citromhéjat, és ha kell, további mustárt, sót. Jól összeforraljuk.

    Zsemlegombóc készítése:

    A zsemlegombóchoz a zsemléket felkockázzuk, és egy tepsiben aranybarnára pirítjuk. A tojásokat elkeverjük étolajjal, rétesliszttel és pici sóval. A lágy masszába forgatjuk a pirított zsemlekockákat, és evőkanál segítségével a forrásban lévő vízbe szaggatjuk. Ha megfőtt kiszedjük, lecsepegtetjük.

    Tálaláskor a szószt rászedjük a húsra, és mellétesszük a zsemlegombócokat.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Szólj hozzá

    Őket is nézd meg!

  • Ajánlott cikkek