Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Jókai bableves füstölt tarjával, csipetkével recept

Jókai bableves füstölt tarjával, csipetkével
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
  • Hozzávalók:

    • 25 dkg tarkabab
    • 30-40 dkg füstölt tarja, vagy csülök
    • 3 gerezd fokhagyma
    • 4 szál sárgarépa
    • 2 szál fehérrépa
    • 1 kis fej karalábé
    • 1/4 zellergumó
    • 1 kis csokor petrezselyem zöld
    • 2 db babérlevél
    • 4-5 db szemes bors só tejföl a tálaláshoz

    A rántáshoz:

    • 2 evőkanál libazsír
    • 1 evőkanál liszt
    • 1 kis fej vöröshagyma
    • 1 kiskanál pirospaprika

    A csipetkéhez:

    • 1 db tojás
    • kb 10 dkg sima liszt
    • 1 csipet só

    Elkészítése:

    A babot előző este átválogatjuk, átöblítjük és hideg vízbe áztatjuk.

    Másnap a füstölt hússal együtt fazékba tesszük, felöntjük hideg vízzel (teatojásban) beletesszük a szemes borsot és a babérlevelet kissé összetörve, és a fokhagyma gerezdeket és addig főzzük, míg a hús félig megpuhul.

    Ekkor hozzáadjuk a tisztított és karikára, illetve kis kockára vágott zöldségeket és addig főzzük, míg minden kellően megpuhul.

    Amíg a leves fő, addig egy tálban a tojásból és a lisztből egy csipet sóval tésztát gyúrunk. Annyi lisztet adunk hozzá amennyit a tojás felvesz, kissé keményebb tésztává gyúrjuk. Majd a hüvelyk és mutató ujjunkkal kis csipeteket csippetünk belőle, míg el nem fogy a tésztánk.

    Közben, ami már készen van, azt meghintjük egy kevés liszttel és megrázogatjuk, hogy ne tapadjon össze.

    Mikor a hús már puha, kivesszük a levesből, lefejtjük a csontról és kisebb kockára vágjuk, majd visszatesszük a levesbe.

    Közben a zsírral és a liszttel, a finomra vágott hagymával rántás készítünk, amit meghintünk a pirospaprikával, átkeverjük és egy kevés hideg vízzel felöntve csomómentesre keverjük és hozzáadjuk a leveshez, az egészet jól összeforraljuk.

    Belefőzzük a csipetkét, megkóstoljuk, ha szükséges megsózzuk és mikor a tészta is megfő, lekapcsoljuk a tüzet alatta és a tejföllel ízesítve tálaljuk.

     

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Szólj hozzá

    Őket is nézd meg!

  • Ajánlott cikkek