Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Egyszerű zöldségkrémleves kakukkfűvel recept

Egyszerű zöldségkrémleves kakukkfűvel
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
35 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető


  • Hozzávalók:

    • 4 sárgarépa
    • 1 fehérrépa
    • egy kis fej brokkoli
    • 1 kis fej zeller
    • 1 ek. ghí (tisztított vaj, vagy vegán változatban bármilyen olaj)
    • asafoetida (hagymával helyettesítheted)
    • kurkuma
    • bors
    • kakukkfű
    • petrezselyem

    Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj! A levesnek teljesen más íze lesz, ha nem jó minőségűek az alapanyagok.

    Elkészítése:

    A zöldségeket tisztítsd meg és vágd darabokra, a brokkolit szedd rózsáira és a szárát is aprítsd fel. Melegítsd fel az edényt és tedd bele a ghít (vagy bármilyen zsiradékot). Szórd a ghíbe az asafoetidát, pirítsd egy picit, majd szórd hozzá a kurkumát.

    Tedd hozzá a zöldségeket, a sót, borsot és egy pici vizet, majd fedő alatt, takarékon párold meg a zöldségeket. Amikor már majdnem megpuhulnak a zöldségek, tegyél hozzá 2 kis ágnyi kakukkfüvet és petrezselymet, majd öntsd fel még annyi vízzel, hogy bőven ellepje a zöldségeket.

    Addig főzd, amíg a zöldségek megpuhulnak – de ne főzd szét. Majd botmixer segítségével pürésítsd.

    Tálalásnál a tetejét díszítheted friss petrezselyemmel és kakukkfűvel.

    Tipp:

    Itt a tél és ilyenkor mi sem finomabb egy jó meleg levesnél. A levesek egyik fajtája a krémleves, aminek az elkészítéséhez szükséges egy kis konyhai segédeszköz használat is. Én fém botmixert szoktam használni hozzá, de olyan turmixgépet is használhatsz, ami üvegből van és hőálló. Műanyag botmixert csak akkor használj, ha előtte kicsit kihűtötted a levest – a turmixolás után, ilyenkor melegítsd újra a levest.

    Ezt a levest mindenféle zöldségekből vegyesen szoktam készíteni. Az alapanyagokat kedvedre variálhatod kedvenc zöldségeidből.

    Mivel 15 éve bio táplálkozó vagyok, minden receptnél odaírom, hogy vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj. Szerintem sokkal fontosabb a minőség, mint a mennyiség. Ennél a levesnél nagyon lényeges az alapanyagok minősége, mert teljesen más íze lesz a levesednek, ha a zöldségek vegyszeresek. Pl. egy vegyszermentes fehérrépa kifejezetten finom és édeskés, én akár önmagában is imádom párolva vagy sütve vagy grillezve. Magyarországon nem sokmindent készítenek fehérrépával és sajnos a legtöbb levesbe főzött fehérrépa amivel gyerekkoromban találkoztam kesernyés, és rossz ízű volt.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Szólj hozzá

    Őket is nézd meg!

  • Ajánlott cikkek