Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Bográcsgulyás recept

Bográcsgulyás
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
130 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
  • Hozzávalók:

    • 1 kg sertéscomb vagy lapocka
    • 3 vöröshagyma
    • 3 sárgarépa
    • 3 petrezselyemgyökér
    • 1 kisebb zellergumó
    • 5-6 gerezd fokhagyma
    • 4 db közepes burgonya
    • 2 paradicsom és 2 tv paprika vagy ezek helyett 1 merőkanálnyi natúr lecsó
    • 1 nagyobb ek sertészsír
    • 1 púpos ek édesnemes fűszerpaprika
    • 1 kk köménymag
    • 2 babérlevél
    • 1 kk őrölt bors
    • 1 ek ételízesítő
    • 2 dl száraz fehérbor
    • 10-15 dkg csipetke

    Elkészítése:

    A húst felvágjuk gulyáskocka méretűre, a fokhagyma gerezdeket a köménymaggal együtt nagyon apróra összevagdaljuk, a burgonyát felkockázzuk és egy tálba téve felöntjük vízzel (hogy ne barnuljon meg) és mindhárom hozzávalót félretesszük.

    A megtisztított zöldségeket hasábra, a zellert keskenyebb csíkokra, a paprikát, paradicsomot cikkekre vágjuk.

    A vöröshagymákat felkockázzuk és a bográcsba (vagy a tűzhelyen egy fazékba) téve a zsíron megfuttatjuk, majd hozzáadjuk az előkészített húst és tovább pároljuk legalább 6-8 percet.

    Ezután rászórjuk a fűszerpaprikát és 1 percig pároljuk, amíg a paprika el nem vegyül és kissé megpörken, majd a tűzről levéve beletesszük az előkészített zöldségeket, a babért, az ételízesítőt és a borsot.

    Kissé átkeverjük az így előpárolt gulyásalapot és felöntjük 3-3,5 liter vízzel, hozzáadjuk a fehérbort, majd teljes lángon felforraljuk.

    Miután felforrt, takarék lángra vesszük és időnként megkeverve legalább 40-50 percig szép lassan tovább főzzük.

    Ekkor már eléggé összefőttek az anyagok és kóstoláskor sóval ráízesíthetünk és ekkor adjuk hozzá a fokhagymával összedarabolt köményt!

    Addig főzzük a gulyást, amíg a hús megpuhult és beletesszük a burgonyát, majd 3-4 perc múlva a csipetkét is belekeverjük.

    A továbbiakban már csak addig kell főzni, amíg a burgonya és a tészta megpuhul.

    Tálaláskor kenyérrel, tejföllel, vagy chilivel szervírozzuk.

    Jó étvágyat kívánok!

    box style=”info”]A bográcsgulyásnak, mint igazi Hungarikum többféle változata ismert, gdőnként marhahúsból is készítem, de a lényege ugyanaz.
    Frissen gyúrt csipetkével még finomabb, bár most én bolti tésztával készítettem.[/box]

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Szólj hozzá

    Őket is nézd meg!

  • Ajánlott cikkek