Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Algyői filézett ponty halászlé recept

Algyői filézett ponty halászlé
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
  • Hozzávalók:

    • 1 kg filézett ponty szeletekre, vagy kockákra vágva
    • 0,5 kg halfej, halcsont, farok, vegyes apró hal (keszeg, kárász, stb.)
    • 20 dkg ikra, haltej, belsőség (elhagyható)
    • 2 közepes vöröshagyma
    • 1-2 cseresznyepaprika ízlés szerint
    • 1 ek sertészsír
    • 3 ek őrölt fűszerpaprika

    Elkészítése:

    A pontyot lepikkelyezzük, kicsontozzuk, fejét, farkát levágjuk, és uszonyaival együtt félretesszük az alapléhez.

    A kicsontozott halszeletek filézését a farokrésznél kezdjük (ott van benne a legtöbb Y szálka). A halszeleteket 4-5 mm távolságra a bőréig beirdaljuk ott, ahol a legtöbb szálkát érezzük (ujjbeggyel kitapintható).

    Erősebben besózzuk a húsos felén. Legalább 1 óráig állni hagyjuk (a szálkák szinte feloldódnak a sóban).

    Ezalatt a bográcsban zsíron enyhén megpirítjuk az apróra vágott hagymát, megszórjuk az őrölt paprika felével, felöntjük vízzel, enyhén megsózzuk, és hosszú időn keresztül (legalább 1 óra) lassú tűzön főzzük a cseresznyepaprikával a hal csontos részeit, a fejét és az apró halakat. Addig, míg a csontokról teljesen leválik a hús. Ekkor átpasszírozzuk.

    A bográcsot kitakarítjuk, újra tűzre tesszük, majd az így nyert sűrű alaplét ízlés szerint felhígítjuk, belefőzzük a tetszés szerint szeletekre, vagy kockákra vágott pontyot, kicsivel később az ikrát, a haltejet, belsőséget (ha van). Rászórjuk a maradék fűszerpaprikát, ízlés szerint még csípőset is, majd felforraljuk. A forrástól számítva újabb 10 percig főzzük, ezalatt a hal is készre fő.

    A zsírt semmiképp ne helyettesítsük olajjal, mert egész más lesz az íze halászlevünknek!

    A algyői filézett ponty halászlé kalória és tápérték tartalma:

    Kalória: 46 kcal
    Fehérje: 4 g
    Szénhidrát: 1 g
    Zsír: 3 g
    Az adatok 100 g mennyiségre vonatkoznak.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Szólj hozzá

    Őket is nézd meg!

  • Ajánlott cikkek