Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Omlós mákos rudacska recept

Omlós mákos rudacska
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
15 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
  • Hozzávalók:

    Kb. 32 darabhoz

    Tészta:

    • 30 dkg finomliszt
    • 20 dkg szoba hőmérsékletű vaj (esetleg margarin)
    • 7,5 dkg porcukor
    • 1 tojássárgája
    • csipet só
    • 1 citrom reszelt héja

    Töltelék:

    • 12,5 dkg darált mák
    • 3 dkg kristálycukor
    • 0,75 dl tej
    • 1 citrom reszelt héja
    • 1 marék mazsola
    • 2 ek méz
    • 2 ek porcukor és 1 csomag vaníliás cukor a hempergetéshez

    Elkészítése:

    A tésztához a vajat, a porcukrot és a tojássárgáját habosra keverjük, majd hozzáadjuk a reszelt citrom héját, a csipet sóval összekevert lisztet, és jól összegyúrjuk a tésztát. Folpackba csomagoljuk, és betesszük a hűtőbe 30 percre.

    A töltelékhez a tejet egy lábas öntjük, hozzáadjuk a cukrot, a mézet, a megmosott mazsolát, a reszelt citromhéját, és felforrósítjuk (nem kell forralni, csak forró legyen), majd elzárjuk alatta a gázt, és belekeverjük a darált mákot is. Hűlni hagyjuk.

    A tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra kinyújtjuk 6-7 mm vastagra, majd 4 egyenlő csíkra vágjuk (a csíkok kb. 8 cm szélesek legyenek és 26-28 cm hosszúak).

    Minden csík egyik szélére (hosszanti irányban) teszünk máktölteléket, majd a töltelékre ráhajtjuk a tésztát. (Mivel omlós tésztáról van szó, lehet, hogy egy picit itt-ott szétszakad, amikor hajtjuk rá a tésztát a töltelékre, de semmi gond, ilyenkor az ujjunkkal összenyomkodjuk enyhén a szétszakadt/töredezett résznél.)

    A rudakat kb. 8 egyenlő kisebb rudacskákra vágjuk fel éles késsel. (Érdemes közben néha a kést lisztbe mártogatni, így nem fog ragadni a töltelékhez.)

    A rudakat sütőtapíros, vagy enyhén vajazott/lisztezett tepsire sorakoztatjuk, majd előmelegített, légkeveréses, 170 fokos sütőben kb. 15-17 percig sütjük. Ügyeljünk rá, hogy világos maradjon a tészta!

    Amikor a széle/alja picit pirul, már jó.

    Amikor megsült, még forrón meghempergetjük a rudakat a vaníliás cukorral összekevert porcukorban.

    Tipp:

    Jól záródó dobozban napokig eláll.

    Az omlós mákos rudacska kalória és tápérték tartalma:

    Kalória: 441 kcal
    Fehérje: 9 g
    Szénhidrát: 47 g
    Zsír: 24 g
    Az adatok 100 g mennyiségre vonatkoznak.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Szólj hozzá

    Őket is nézd meg!

  • Ajánlott cikkek