Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Ezek a legegészségesebb fűszerek

fuszerek
Dátum: 2017-04-20 / Írta: Budai István / Látták: 374 /

A történelem során a fűszerekért háborúk folytak, új kontinenseket fedeztek fel utánuk kutatva és amióta világ a világ, gyógyhatásaik miatt is felhasználták őket. A 21. század új fejezetet hozott a fűszerek történetébe: a tudományos kutatások korszakát.

 • Napjainkban már pontosan tudjuk, milyen hatóanyagot tartalmaznak és milyen egészségre gyakorolt előnyeik vannak az egyes fűszereknek. Lássuk, melyek a legegészségesebbek!

  Fokhagyma

  Ez az erőteljes ízű fűszernövény antioxidánsok egész tárházát tartalmazza, gerezdenként csupán 4 kalóriával. Évezredekkel ezelőtt is ismerték gyógyhatásait, melyekről ma már tudjuk, hogy főként az allicin nevű összetevőjének köszönhetők.

  Megfázás ellen hagyományos gyógymód a fogyasztása, de nemcsak immunrendszerünknek, hanem szívünknek is jót tesz, nagyszerű vérnyomáscsökkentő. A legújabb kutatások szerint pedig fontos szerepe lehet a bélrendszeri rákok megelőzésében.

  Gyömbér

  Kínai orvosi szövegekben már az i.e. 4. században szerepel, mint emésztést javító gyógynövény. Intenzív antioxidáns hatású, gyulladásgátló és antibakteriális fűszernövény, mely izomlazítóként és fájdalomcsillapítóként is alkalmazható.

  Csökkenteti az ízületi gyulladás tüneteit, javítja a koleszterinszintet és alkalmas a rák megelőzésére. Tengeri betegség, reggeli hányinger, valamint a kemoterápia mellékhatásainak enyhítésére is alkalmas.

  Cayenne bors

  A chili paprika őrleménye, melynek aktív összetevője a kapszaicin, amiről kimutatták, hogy csökkenti az étvágyat és fokozza a hasi zsírégetést. Éppen ezért a fogyókúrás étrendkiegészítők kedvelt összetevője.

  Kutatások szerint a kapszaicin képes harcba szállni egyes ráktípusokkal, mint a tüdő-, a prosztata- és a májrák. Segítségével a depresszió tünetei is enyhíthetők.

  Kurkuma

  Számos egészséges összetevőt tartalmaz, ezek közül a legfontosabb a kurkumin. Ez egy intenzíven ható antioxidáns, mely az öregedés és a számos komoly betegség mögött álló szabadgyökökkel szemben is hatékony.

  A kurkumin erős gyulladáscsökkentő, azaz fontos szerepet szánhatunk neki a civilizált világ valamennyi krónikus betegségének kezelésében, hiszen ezeknek gyökerét szinte kivétel nélkül a gyulladások jelentik. Javítja az agyműködést, harcol az Alzheimer-kór és a rák ellen, enyhíti az ízületi gyulladást.

  Zsálya

  A latin salvere szóból ered a neve, ami annyit jelent, megmenteni. A középkorban nagy becsben tartották gyógyító tulajdonságai miatt, felhasználták járványok megelőzésére is. A jelenlegi kutatások azt mutatják, hogy a zsálya képes lehet javítani az agyműködést és a memóriát, különösen Alzheimer-kóros betegeknél.

  Kísérletek során az agyműködésben zsálya kivonat alkalmazásával jelentős javulást értek el. Egészséges embereknél, fiataloknál és öregeknél egyaránt a zsálya szintén nagyon jót tesz a szellemi képességeknek.

  Szólj hozzá

  Ajánlott cikkek