Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Az áfonya csodás hatásai – Ráadás 5 szuper recept

Dátum: 2016-07-08 / Írta: Budai István / Látták: 1953 /

Az áfonya nagyon finom és közkedvelt gyümölcs. Ez a természetes finomság vitaminokban is bővelkedik, a fogyasztása pedig nagyon jót tesz a szervezetünknek! A vörös- és a fekete áfonyának is magas az antioxidáns tartalma. Számtalan -féle vitamint tartalmaznak, többek között az egyik legkiválóbb C-vitamin forrás! Megtalálható benne az A- és B-vitamin is, valamint magas a kalcium, vas, mangán, magnézium, cink és foszfor tartalma is.



  • Antioxidáns hatásának köszönhetően számtalan betegség megelőzésében szerepet játszhat a fogyasztása! A szív- és érrendszeri megbetegedések, illetve a rák kialakulásának esélyét is csökkenti ha rendszeresen fogyasztjuk ezt a nagyszerű gyümölcsöt.

    A fekete áfonya növényi inzulint is tartalmaz, amelynek köszönhetően a látást is javítja. Emellett reuma, felső légúti megbetegedések, vérnyomás gondok, ekcéma, pikkelysömör esetén is érzékelhetőek a jótékony hatásai. A népi gyógyászatban régóta használják, nem csak az immunrendszer erősítésének céljából, hanem a fent említett betegségek tüneteinek enyhítésére is! Ezt a gyümölcsöt a cukorbetegséggel küszködők is fogyaszthatják, mivel csökkenti a magas vércukorszintet!

    A vörös áfonya vesetisztító hatású, illetve húgyúti fertőzések esetén is segítséget jelenthet. A vérkeringés problémák esetén is ajánlott az áfonya fogyasztása, hiszen ez a gyümölcs javítja a vérkeringést is. A visszeres panaszok és már érrendszeri gondok esetén is ajánlott az áfonya fogyasztása!

    Az áfonya tehát az egyik legfantasztikusabb gyümölcs, amely számtalan betegség kialakulásának a megelőzésében segíthet. A már kialakult betegségek esetén is gyorsítja a felépülést! Az áfonyát akár önmagában is fogyaszthatjuk, de gyümölcssalátába téve, vagy turmixokban is remek az íze. Amennyiben dzsemként, vagy lekvárként fogyasztjuk a hatása egy kicsit csökken, de ettől függetlenül így is számtalan fontos vitamin megmarad benne a főzés során is.

    A gyógyszertárakban már áfonya kapszula is kapható. Ez a készítmény természetes alapú sejt és érvédő hatású. Amennyiben lehetőségünk van rá, érdemes a bogyós gyümölcsöt friss állapotában minél nagyobb mennyiségben fogyasztanunk, amilyen gyakran csak lehetséges, ha szeretnénk kihasználni a jótékony élettani hatásait.

    Áfonyás finomságok:

    Ökörszem áfonyával

    okorszem

    Hozzávalók:

    1. 1,5-2 dl langyos tej (ha lehet, házi)
    2. 5 dkg porcukor
    3. 35 dkg sima liszt
    4. 3 g száraz élesztő, vagy 1 dkg friss
    5. 3 dkg vaj

    A recept ide kattintva folytatódik >>>

    Áfonyás pite

    pite

    Hozzávalók:

    • 15 dkg liszt
    • 10 dkg vaj
    • 5 dkg cukor
    • 1 vaníliás cukor
    • 1 tojássárgája

    A recept ide kattintva folytatódik >>>

    Áfonyás sajttorta pohárkrém

    poharkrem

    Hozzávalók:

    1. 15-20 dkg áfonya
    2. 3 ek kristálycukor
    3. 1 cs vaníliás cukor
    4. 15 dkg Győri Édes keksz
    5. 25 dkg mascarpone
    6. 2 dl habtejszín
    7. porcukor
    8. 1/2 citrom leve
    9. reszelt citromhéj

    A recept ide kattintva folytatódik >>>

    Áfonyás fagyi

    afonyas

    Hozzávalók:

    1. 3 csésze áfonya(lehet fagyasztott is)
    2. 4 dl natúr joghurt
    3. 3 ek citromlé
    4. 1 csésze cukor
    5. 1 dl tej
    6. csipet só
    7. pici fahéj

    A recept ide kattintva folytatódik >>>

    Áfonyás szelet

    afonyas

    Hozzávalók:
    Tészta:

    1. 30 dkg liszt
    2. fél csomag sütőpor
    3. 2 ek kakaópor
    4. 15 dkg cukor
    5. 2 dl narancslé
    6. 4 tojás
    7. 10-15 dkg áfonya
    8. 2 dl olaj

    A recept ide kattintva folytatódik >>>

    Szólj hozzá

    Ajánlott cikkek